Pages

Monday, April 24, 2017

KERABU KERANG ALA THAI


Mencuba resipi kerabu kerang ala thai yang viral kini. Mudah menyediakannya dan sedap digabungan dengan mana-mana menu. Untuk resipi yang sama juga kita boleh gunakan campuran sotong dan udang. Jika sukakan pedas boleh ditambahkan dengan hirisan cili padi.


Kerabu Kerang Ala Thai

    • 1 kg Kerang - rebus sampai masak, buang kulit
    • 1/2 kg sotong (optinal)

    Bahan-bahan ini jangan masak lama sangat nanti keras

    Bahan Sos
    👇🏻
    • 1/4 cawan air belacan
    • 1/4 cawan air perahan limau nipis (kulit pakai sekali)
    • 1/4 cawan sos ikan
    • 1/4 cawan cuka
    • 1/4 cawan gula
    • 1/4 cawan air asam jawa
    • Garam secukup rasa


    Campurkan kesemua bahan dan masukkan kedalam kerang, 

    Bahan Tumbuk
    • 12 biji cili padi (ikut kepedasan anda)
    • 10 ulas bawang putih
    Tumbuk halus dan campur pada keranga


    Bahan Hiris
    • 2 biji tomato dihiris
    • 2 biji bawang besar dihiris halus
    • 3 tangkai daun ketumbar dihiris halus
    Campur pada kerang dan gaul rata
      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

      Thank  You.

      No comments:

      You Might Also Like These

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...