Pages

Wednesday, December 14, 2016

SAGO BRONOK KUKUS



Versi kukus ini adalah versi "chewy' ia liat liut sedikit kerana sago tidak dimasak dengan air seperti mana yang kita selalu buat sago yang direndam ditoskan airnya dan dimasukkan terus dikukus. Saya melapiskan sago ini menjadikannya  dua layer. Pada yang suka sago yang liat liut resipi ini amat sesuai



Sago Bronok Kukus




    • 1 cawan sago merah
    • 1 cawan sago hijau
    • 1 cawan gula
    • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja
    • 1 sudu kecil garam
    • 1 sudu teh esen rose


    Cara-cara
    1. Panaskan kukusan
    2. Masukan 1/2 cawan bagi setiap bahagian sagu, kemudian kacau rata.
    3. Masuka kedalam loyang 7  "  dan kukus sago merah dahulu selama 10 minit
    4. Keluarkan dan masukkan sago hijau ratakan..Kukus selama 20 minit. 
    5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap

      Notes


      RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      You Might Also Like These

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...