Pages

Tuesday, June 28, 2016

UDANG LEMAK NENAS NYONYA



Susah hendak dapat udang galah sekarang ini. Kalau ada pun kecil-kecil aje. Hari ini berbuka dengan Udang Lemak Nenas ala nyonya. Memang sesuai udang galah dimasak sebegini. Nenas menambahkan kemanisan pada kuah lemak ini, manakala daun limau purut menaikkan aroma lauk ini. 

Kebetulan menantu belikan saya pekasam ikan gelama  perghh memang tersandar dibuatnya ...ha..ha kombinasi cukup mantop alhamdulillah



Udang Lemak Nenas Nyonya
  • 1 Kilo udang galah dibersihkan
  • 1 biji nenas sarawak saiz sederhana, kupas kulit, belah dan hiris sederhana tebal
  • 2 batang serai, dititik
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 cawan pati santan
  • 3 cawan santan cair
  • Garam dan gula secukup rasa


BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji buah keras
  • 1/2 inci belacan
  • 3 keping hirisan lengkuas
  • 3 biji cili merah + 10 biji cili padi
  • 1/2 inci kunyit hidup


CARA MEMBUATNYA 

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan serai dan bahan kisar halus, tumis hingga harum dan pecah minyak. Tambah nenas dan udang gaul rata, masak hingga udang bertukar warna.
  2. Tuang santan cair, kacau perlahan dan biar mendidih. Masuk asam gelugor dan juga daun limau purut. Tambah pati santan, kacau dan biar mendidik perlahan, gunakan api kecil dan kacau sekali sekala.
  3. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok, boleh matikan api. 

Notes



RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...