Pages

Saturday, June 20, 2015

IFTAR TREATS - IRAQI KUBBA / POTATO CROQUETTE


Sekali pandang macam bergedil, dua kali pandang macam coq badak..ha..ha..tetapi sebenarnya adalah "kubba" atau untuk memudahkanya lebih mirip pada kroket kentang. Kuih ini popular di Iraq.

Menggunakan kentang lecek dan berintikan daging. Banyak menggunakan daun pudina dan hirisan cili hijjau dalam inti dagingnya.

Biasanya dimakan bersama  salsa timun, sos yogurt atau tahini.



Iraqi Kubba


  • 2 cawan kentang lecek
  • 2 sdb tepung jagung
  • garam dan lada secukup rasa
Gaul semua bahan sehingga menjadi doh yang tidak melekat

Untuk Intinya
  • 300 g daging kisar
  • 2 sdb rempah briyani
  • 2 biji bawang besar dipotong dadu
  • 2 biji cili hijau dihiris nipis
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk halus
  • 1" halia ditumbuk halus
  • 1/2 cawan daun pudina
  • garam dan sedikit serbuk lada hitam
  • 2 sdb minyak masak
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu.
  2. Masukkan  helai daun bay leaf, masukkan rempah briyani, bawang putih, halia, garam dan serbuk lada hitam.
  3. Kacau sehingga naik baunya.
  4. Masukkan daging dan biar sehingga daging masak,
  5. Masukkan hirisan cili hijau dan hirisan daun pudina
  6. Biar sehingga kering angkat dan sejukkan
Untuk Menyiapkannya
  • 1 biji telur dikocok
  • serbuk roti secukupnya
  • minyak untuk menggoreng secukupnya
  1. Ambil adunan kentang, bentuk bulat dan isikan inti daging tadi
  2. Kepal dan bulat-bulatkan
  3. Gaul pada telur yang dipukul tadi dan salut bersama erbuk roti
  4. Panaskan minyak dan goreng cara deep fry sehingga kekuningan dan masak
  5. Angkat dan toskan minyaknya.


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...