Pages

Monday, March 16, 2015

LEPAT LIAT KELAPA MUDA


Lepat Liat always remind me of my ex-CEO...ha..ha..orang lama, setiap kali birthday dia terpaksa buat special order. One of his favourite..malah sekarang ini pun susah hendak dapat..melainkan kalau kita tempah..antara kuih-kuih tradisi yang semakin pupus.

Namanya lepat liat, maka ia menggambarkan tektur kuih ini yang liat. Banyak menggunakan tepung pulut dan intinya kelapa mudah putih..perghh..liat-liat lemak. Biasanya disaji sebagai sarapan atau minum petang.




Lepat Liat


  • 250 tepung pulut ( kalau terlalu lembut tambahkan tepung  pulut)
  • 150 ml santan pekat
  • 150 gram gula merah
  • 70 gram gula putih ( gula merah dan gula putih di masak dengan 40 ml air)
  • Secubit garam

 Bahan B

50gram tepung beras ( di bancuh dengan 125 ml air panas).

Bahan C

150 gram kelapa parut
3 -4 gram garam ( anggaran)

  1. Campurkan  bahan A dengan bahan B
  2. Gaul semua  sehingga menjadi doh
  3. Sapukan daun pisang dengan minyak dan letakkan doh anggaran 35-40 gram, letakkan  kelapa dan bungkus.
  4. Kukus 15-20 minit 


Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...