Pages

Tuesday, January 31, 2012

TAUHU GORENG SAMBAL KICAP/ FRIED TOFU WITH SOY SAUCE SAMBAL


A very simple dish that best accompany with rice. The Sambal Kicap really knowk your socks off..add more bird's eyes chilies if you want it hot and spicy. Store the sambal in the fridge for future use, you can serve the sambal with "soto" or any noodle soups.

Fried Tofu With Soy Sauce Sambal / Tauhu Goreng Sambal Kicap


    INGREDIENTS
Sambal Kicap
10 biji cili padi
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
3-4 sudu besar kicap manis
1 sdb air limau nipis

Cara membuatnya
1. Tumbuk cili padi, bawang putih, garam dan gula.
2. Bila telah lumat masukkan dengan kicap, air limau nipis dan kacau hingga rata.
3. Hidangkan dengan tempe goreng…

Bahan Tauhu
5 keping tauhu goreng dan potong empat
100 g taugeh dicelur
1 biji timun dihiris nipis

Susun atas pinggan dan hidang bersama sambal kicap
Resipi yang mudah, ringkas dan sedap. Ini adalah menu penambat selera. Sedap makan dengan Nasi panas. Sambal yang lebih jangan dibuang..boleh disimpan dalam fridge danguna untuk makan dengan soto atau mee soups.

Next Post :- Fried Tempe / Tempe Goreng

1 comment:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedap tu kak... sy mmg peminat sambal kicap.. dlm peti ais mmg sentiasa ada sambal kicap.. hehe.. tauhu goreng cicah sambal kicap mmg yummy..!

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...