Pages

Sunday, February 27, 2011

COCONUT PANCAKE AKA LEMPENG KELAPA/PEK NGA



This is Malaysian traditional pancake. Serve best during breakfast or tea time. Normally eaten either with sugar or sambal. There's no exact recipe for this dish, since it's a traditional dish, the measurement are normally by estimation - "agak-agak", you must be able to balance the consistency of the batter. It should not be too thick nor too thin. It's delicious and I can say that once eaten it's difficult to stop, so just try this.

INGREDIENTS
500 gm flour / 500 gm tepung
200 gm grated coconut / 200 gm kelapa parut ambil yang putihnya
salts to taste / garam secukup rasa
sufficient water / air secukupnya.

PREPARATION

Mix all ingredients and make sure the batter is not to thick and not to thin. Cook the batter like doing pancake./Bancuh semua bahan dan pastikan ianya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Masak seperti mana membuat lempeng.

_________________________________________________________________

Di Utara Tanah Air, sajian ini dipanggil PEK NGA, sengkatan kepada proses membuatnya ia itu "tempek atas belanga", pada yang tidak faham bahasa Utara tempek maknanya tampalkan atas belanga. Belanga di sini kuali la. Wee.... saya memang suka Pek Nga, kalau dah mula payah nak berhenti, baik  dicicah bersambal sambal mahu pun gula. Memang sedap dan boleh jadi ketagih dibuatnya. Dah lama jugalah saya tidak membuatnya, memang dah berhajat lama dah alhamdulilah baru dapat buat kali ini. Puas rasanya, tak sangkat anak-anak pun meminatinya, tidak menang tangan dibuatnya. Kali ini saya cicah dengan sambal tumis sardin, memang kena. Sajian ini juga sedap dimakan bersama kari semalam. Kepada yang belum pernah cuma, silakan anda pasti tidak akan menyesal.

_________________________________________________________________

Next Post - Crispy Fish With Lemon Sauce


_________________________________________________________________

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...